Dieta nordycka – bez nadwagi, nadciśnienia i cukrzycy

dieta-nordycka

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), posiłki z rybą powinniśmy jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Dieta nordycka zaliczana jest przez wielu ekspertów do najzdrowszych diet świata. Zaleca spożywanie ryb nawet codziennie (100-150 g), ponieważ zawierają łatwo przyswajalne białko (redukuje ono tkankę tłuszczową) i kwasy omega-3, które zmniejszają apetyt, obniżają ciśnienie i zwiększają wrażliwość na insulinę, zapobiegając cukrzycy (polecane są: śledź, łosoś, makrela, sardynki, owoce morza). Ponadto ta dieta zaleca spożywanie takich oto produktów:

a). pieczywa pełnoziarnistego razowego, na przykład żytnie – 2 kromki dziennie.

b). lokalnych warzyw, czyli w polskiej wersji to na przykład buraki, ziemniaki, marchew, pomidory, brukselka, kapustka (kiszona), strączkowe, fasola, groch – 4 porcje dziennie (około 400 g).

c). sezonowe owoce: gruszki, jabłka, śliwki – 3 porcje dziennie (około 300 g).

d). lokalny nabiał: kefir, mleko, chude sery, maślanka, jogurty – 2 porcje dziennie, na przykład 2 szklanki.

Podsumowując trzeba powiedzieć, że niewątpliwą zaletą diety nordyckiej jest ograniczenie produktów zwierzęcych (zwłaszcza mięsa i przetworów mięsnych) na rzecz roślinnych. Bardzo istotna jest rola ryb w tej diecie – pokarmy te są bogatym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3, które poprawiają profil lipidowy. Dieta nordycka opiera się na ekologicznych, naturalnych i regionalnych produktach oraz dużej ilości warzyw i owoców – a tych w naszej diecie jest przecież za mało. Przepisy są bardzo proste, więc nawet amatorzy kulinarni dadzą sobie radę. Jednym problemem mogą być wyższe ceny produktów ekologicznych.

Odwiedź www.emeryt.pl, jeśli interesują Cię porady zdrowotne dla seniorów.